Intervjuer med nydiplomerade yinyogalärare

Intervju med Kerstin Axelsson, Nattavaaraby

Kerstin Axelsson

Nämn tre viktiga lärdomar som du tar med dig från yinyogalärarutbildningen!
– Vikten av att ha kunskap om kontraindikationer för olika positioner och alternativa positioner för att på bästa sätt kunna guida deltagarna.
– Jag tar även med mig vikten av att själv regelbundet utöva yinyoga både för att utveckla min egen praktik och för att utveckla förmågan att lära ut yinyoga.
– Jag tycker det är viktigt att veta varför man gör något, att få en teoretisk bakgrund, t ex vad de olika positionerna har för verkan och det är något som verkligen har blivit tydligare under utbildningen.

Nämn fem positioner som du tycker om att göra och förklara varför!

Bryggan med stöd – en skön position som sträcker ut hela framsidan av kroppen vilket känns otroligt välgörande. Har jag bolstret på tvären upplever jag även en extra skön töjning av höftböjaren. En position som jag upplever ger energi.

Trollsländan – en härlig position som öppnar upp höfterna och stretchar ut ljumskar, vilket är ett problemområde för mig och därför känns extra viktig att utföra.

Sadeln – en position som är lite utmanande men som samtidigt känns otroligt skön efter en stund när man har landat i positionen.

Liggande ryggradsvridning – förutom att det är en position som känns jätteskön är det också en position som kommer åt flera meridianer vilket känns toppen.

Sjögräset – härligt att göra en uppochner ställning som är riktigt avkopplande.

Sadeln 1JPG

Hur planerar du att använda det du lärt dig i yinyogalärarutbildningen?
Jag började utbildningen främst i syfte att fördjupa min egen kunskap om yinyoga, men har samtidigt hela tiden känt en lust att även få lära ut denna fantastiska yogaform. Denna lust har med tiden vuxit sig starkare under utbildningens gång och nu känns det så roligt att faktiskt ta steget till att hålla yogapass för andra.  Det jag har lärt mig under utbildningen tar jag dels med i min egen yogapraktik och dels planerar jag nu att hålla yogapass via en av våra föreningar här i byn. Planen är att hålla 10 yogapass med start i slutet av september.

Inom vilka områden skulle du vilja fördjupa dig ytterligare?
Jag tycker att allt inom yinyoga är otroligt spännande och känner verkligen ett stort intresse att på sikt fördjupa mig i alla delar. Det jag närmast planerar att fördjupa mig i är traditionell kinesisk medicin kopplat till yinyoga. Med tanke på att jag planerar att leda yinyogapass så tänker jag också att det är viktigt att lära mig mer om anatomi och fascia. På sikt tänker jag också att jag vill fördjupa mig i mindfulness och få in meditation i passen men än så länge behöver jag jobba mer med min egen praktik.

Till sist vill jag höra lite om vad du tyckte om utbildningen. Vad var bra? Vad skulle kunna förbättras?

En mycket bra och pedagogisk upplagd utbildning som på ett lättförståeligt sätt ger en bra grund att stå på. Jag har verkligen fått en ökad kunskap om yinyoga. Det är verkligen toppen att kunna delta via distansutbildning och att man i sin egen takt kan genomföra utbildningen. Jag ser det som en stor fördel att genomföra kursen över en längre tid för att få tid att befästa kunskapen. Utbildningen har också gett mig mersmak att fördjupa mina kunskaper och lära mig mer. Den har också inspirerat mig att ta steget till att själv börja lära ut yinyoga. Det har varit bra att få inlämningsuppgifter och quiz för att testa sina kunskaper. Det har varit bra att få möjlighet att sätta ihop egna pass och få feedback på dem. Det har gjort att jag nu några pass senare känner mig redo att planera egna pass framöver. Det har känts som att du Elisabeth hela tiden varit tillgänglig för eventuella frågor både genom att man har kunnat kontakta dig vid behov men också via de inplanerade enskilda mötena och de gemensamma med övriga som går utbildningen. Du har också varit snabb på att ge återkoppling på inlämningsuppgifter och jag har fått bra feedback.

Jag kan definitivt rekommendera denna utbildning för de som planerar att själva bli yinyogalärare men också för de som vill gå den för sin egen skull och lära sig mer om yinyoga. Hela utbildningen känns mycket genomtänkt och det är inget jag skulle vilja ändra på.

Intervju med Karin Björklund, Falun

Skärmavbild 2022-09-15 kl. 12.08.40

Nämn tre viktiga lärdomar som du tar med dig från yinyogalärarutbildningen!

–  Vad yin och yang är!
Jag har lärt mig att jag har väldigt mycket yangenergi i min personlighet och att jag behöver jobba på att ta fram min yinenergi. Hitta balansen mellan det lugna och impulsiva i mig. Inte bara köra på och vara med på allting. Det jag älskar med yinyogan är att den lärt mig att hitta nya sidor hos mig själv. Jag vågar tro på mig själv på ett annat sätt nu än innan utbildningen. Jag vågar låta mig själv vara nybörjare och låta saker ta tid. Ingen kan något från början, alla måste öva för att lära sig.

–  Hur viktigt det är att lyssna på sin kropp!
Yinyogan kom in i mitt liv under en tuff period. Under många år gick jag runt med en konstant smärta från ett diskbråck och en överspänd bäckenbotten. Jag bara körde på utan att lyssna på kroppens varningssignaler. Min kropp skrek men jag lyssnade inte. Jag fick ångest av att gå på andra yogaformer då jag hade så ont i kroppen och ingen energi till att hänga med i olika flöden. Det gick så långt att jag sprang rakt i väggen och en bit till. Det blev en krasch som fick hela min värld att vändas upp och ner. Det var snart två år sedan och jag jobbar fortfarande med att hitta ett nytt förhållningssätt till livet. Yinyoga blev som en räddning för mig i allt kaos som uppstod och som funnits där runt om mig under en lång tid. Yinyogan har hjälpt mig att hitta kontakt med min kropp jag har lärt mig att lyssna på den.
Jag jobbar varje dag med att lugna mitt sinne och inte stressa upp mig när jag inte orkar eller hinner med.

Yinyogan hjälper mig att bli lugnare och vara mera närvarande i allt jag gör i livet. Inte vara flera månader fram i tiden utan att uppskatta och glädjas åt det som livet ger mig nu. Jag lär mig att det är okej att vila, man måste inte vara på topp hela tiden och det är okej att inte må bra vissa dagar. Att acceptera livet för hur det ser ut just nu. Ta lärdom av det som sker och att inget varar, allt förändras.

–  Hur viktig balansen mellan belastning och återhämtning är!
En långvarig inre stress kan göra oss sjuka både kroppsligt och mentalt. Vilket jag själv har fått erfara. Att det spelar ingen roll hur mycket man oroar sig eller förväntar sig. Det skapar bara spänningar i kroppen som ofta sitter kvar väldigt länge. Att istället ha en mottagande attityd till det som sker och inte stressa upp sig om det inte blir som man tänkt sig. Ofta kan vi inte påverka det som sker runtomkring oss. Livet händer medan vi gör andra planer eller oroar oss. Därför är det så viktigt att släppa på allt en stund och våga ha tillit till att livet fortsätter även om man tar en paus. Ingen kommer tacka en för att man sliter ut sig och mår dåligt. Men din kropp kommer tacka dig för de stunder du gav den återhämtning.

Nämn fem positioner som du tycker om att göra och förklara varför?

Sfinxen, jag fick ett diskbråck i nedre delen av ryggen för fyra år sen. Vilket inte läkte som det skulle. Läkarna sa att du är ju så ung så det läker ut på ett halvår. Men det tog flera år innan jag kunde röra mig som vanligt. Sfinxen var helt omöjlig för mig att göra. Att ligga i magvila var jobbigt nog. Men efter att jag har börjat lyssna mera på min kropp och göra yinyoga har min ryggsmärta nästan försvunnit. Idag kan jag tycka att sfinxen är väldigt skön att ligga i.

Fjärilen, Den hade jag svårt att sitta länge i från början, det gjorde så ont i hela ryggen, det stramade och det var riktigt jobbigt att böja ner nacken. Höfterna har jag haft ont i sedan tonåren så att få öppna upp höfterna och lära mig att slappna av i området runt ljumskarna och höfterna har hjälpt hela min kropp. Nu är fjärilen den position som jag gör nästan varje dag. Jätteskön för ryggen och jag kan numera tippa framåt, vilket var helt omöjligt förut.

Liggande ryggradsvridning, Höfterna och även sätet är ett område som jag har haft smärta i väldigt länge. Jag har haft svårt att ligga på sidan för det gjorde ont i rumpan. Jag tycker att liggande ryggradsvridning har hjälpt mig att hitta kontakt med delar av min kropp som tidigare varit varit jobbiga att aktivera på grund av smärta. Förut kändes det både läskigt och underbart att vrida om ryggraden och sträcka ut nedre delen av ryggen. Jag trodde jag skulle gå av eller göra mig mera illa i ländryggen av positionen. Men med tiden har jag lärt mig att slappna av och känna hur hela min kropp mår bra av att ryggraden vrids om. Det är skönt att variera mellan att ha det undre benet sträckt eller båda böjda beroende på dagsformen. Den öppnar också upp så skönt i bröstet och skulderområdet.

Nålsögat, Väldigt välgörande för mitt stela säte. Min sjukgymnast sa att jag skulle ligga på tennisbollar och rulla runt för att komma åt på djupet och trycka på punkter i rumpan. Jag tyckte aldrig att det märkbart blev någon förbättring av det. Men att ligga länge och dra ut sätesmuskulaturen har verkligen gjort skillnad på min smärta och även mitt övriga mående.

Bananen. Otroligt skön. Även den var en utmaning för mig i början. Det var väldigt svårt att ligga på rygg och hitta ett läge där jag kunde slappna av i positionen. Det knackade och gjorde ont i ländryggen att flytta benen från ena sidan av mattan till den andra. Att sträcka ut hela sidan av kroppen och komma åt fascian mellan revbenen känns välbehövligt.

Hur planerar du att använda det du lärt dig i yinyogalärarutbildningen?

Jag vill att de som kommer till mig ska känna att det är välkomna precis som de är, där de är i livet just nu. Att man kan komma och bara vara utan prestation eller press och inte att man behöver vara på ett visst sätt för att yoga. Få känna att positionerna är där för dom och deras unika kropp. Få bli medveten om att positionerna anpassas efter det behov som finns just nu. Kanske behöver någon hitta ett lugn efter en utmattning eller komma i kontakt med sin kropp efter en sjukdom. Några kanske kommer för att de är nyfikna på yinyoga och bara vill ha en stund för sig själva. Yinyoga är verkligen den yogaform som passar alla.

Vid mitt barndomshem i Bjursås har vi ett jättestort lusthus som ligger högt uppe på berget med milslång utsikt. Tidigare har jag haft ett sommarloppiscafe där men jag har alltid tänkt att här borde någon ha yoga och meditation. Nu är denna någon jag, att jag vågat ta steget och göra en yogautbildning har länge varit en dröm för mig. Första gången jag gick på yoga var för över tio år sedan. Jag blev helt såld på en gång och kände att yoga är min typ av träning. Jag har provat jättemånga olika yogastilar men aldrig fastnat för någon som jag gjort för yinyogan. Yinyoga har verkligen gett mig mycket och jag vill inspirera andra till att hitta glädjen men också utmaningen som finns i yinyogan. Att få bjuda in till yinyoga i lusthuset som ligger på en underbar plats mitt i skogen känns spännande. Det är en perfekt plats att komma till om man söker lugn och ro. Att ha naturen så nära inpå men ändå vara inomhus gör platsen ännu mera unik. Där inne finns en mysig kamin, så vid kalla dagar kan man tända en brasa och njuta av ljudet och värmen från elden.

Jag vill ha med naturen i mina pass även utanför lusthuset. I from av en dikt, ett citat, lugnande musik av naturljud eller en visualiseringsövning. Jag älskar att vara i skogen och det är där jag finner lugn. Det känns som att många har tappat kontakten och förståelsen för naturen. Yin och yang är universums urkrafter och vi behöver lära om oss att leva i symbios med naturen, hitta en balans till naturen. Vi är beroende av naturen för att kunna existera men naturen behöver inte oss. Fast efter allt som vi har förstört behöver den våran hjälp att läka. Jag ser på oss människor som yang och naturen yin. Vi kör på, vill framåt, snabbt, alltid i förändring medan naturen är stilla, den tar tid på sig, den är jordande, den kan hjälpa oss att stanna upp och lyssna. Att hitta ett samspel med naturen är livsviktigt för vår överlevnad och den gör oss lugna och minskar stress. Jag började studera biologi men insåg snart att jag inte kunde jobba med att hjälpa djur och natur när jag inte kunde hjälpa mig själv att må bra i min kropp. Om vi inte tar hand om och lyssnar på våra kroppar påverkar det vårt övriga mående. Tar vi inte hand om naturen kommer det påverka oss.

Det är viktigt att förstå att även de minsta djuren i vårt ekosystem har stor betydelse för hur det övriga mår. Likaså är det små rörelser vi gör i våra kroppar. Att inte se ner på sig själv om man bara gjort en liten övning ena dagen utan att veta att även de har betydelse för vårt mående. Vi är inte så annorlunda mot andra djur. Det sägs att när yogan uppstod för över 5000 år sedan var det yogamästare som studerade och observerade hur djuren rörde sig och hur de sträckte ut sina kroppar i olika riktningar. De började då härma djuren och därför har så många yogapositioner namn som kommer från djur. Efter att de gjort rörelserna sägs det att de kunde sätta sig i ett meditativt tillstånd och under meditationen observerade hur kroppens energi, qi, flödade runt i kanaler i kroppen. Djuren och naturen består också av energier, qi finns i alla levande organismer.

För precis som naturen behöver regn och åska, behöver vi skrika och gråta. Släppa ut vårt inre åskväder. För precis som naturen behöver sol och värme, behöver vi kärlek och skratt. Släppa ut vårt inre barn. Våga leka. Våga leva.

Inom vilka områden skulle du vilja fördjupa dig ytterligare?

Jag vill lära mig mera om hur olika kroppar är olika byggda. Jag vill lära mig mera om anatomi och våra olikheter. Jag kommer läsa på mera om de olika varianterna till de olika positionerna. Det är väldigt intressant hur vi kan vara så olika fast ändå så lika.

Restorativyoga vill jag fördjupa mig inom, jag vill hjälpa människor att hitta ett lugn på djupet. Att verkligen få vila och känna ny energi i kroppen.

Meridianer och livsenergin vill jag lära mig mera om.
Fascian är så fascinerande och jag har beställt en bok om bindväven av en Linus Johansson.

Jag och min familj har bestämt oss för att flytta till Thailand över vintern. Där har jag tänkt att fördjupa mig i meditationens värd. Jag tror att jag kommer lära mig mycket av att bo där. Säkerligen kommer det dyka upp nya kunskapsområden som jag inte tänkt på nu. Jag är öppen för det som kommer till mig och jag är nyfiken på vad livet har att erbjuda.

Till sist vill jag höra lite om vad du tyckte om utbildningen? Vad var bra? Vad skulle kunna förbättras?

Jag är jättenöjd med utbildningen, den passade mig bra. Det var skönt att man fick sätta upp sina egna deadlines. Det var en av sakerna som gjorde att jag vågade hoppa på just den här utbildningen. Det blir mindre stressigt när jag fick sätta upp mina egna datum.

Ett bra upplägg överlag på hela utbildningen. Den har väckt en nyfikenhet hos mig och nu vill jag fortsätta lära mig mera om yinyoga.

Jag fick alltid snabba svar om jag hade en fråga. Även feedback på uppgifter kom snabbt och med bra kommentarer på vad man kan förbättra och vad som var bra.

Positionsbiblioteket har varit toppen. Jag har använt det jättemycket. Jag tyckte det var skönt att positionerna inte har sanskritnamn. Lilla Positionsboken har också varit jättebra att ha under utbildningen.

Karin Björklund foto